„Творческото изразяване е истинският път към вътрешната свобода!”

Какво е детството без багри, без песен, без танц? Ние в ЧОУ „Д-р Петър Берон” вярваме, че докосването до света на изкуството и възможността всяко дете да претвори своята мечта в рисунка или танц е част от великата мисия на едно истинско училище. Ето защо се отнасяме с особена отговорност към обучението по музика, танци и изобразително изкуство. С грижа и внимание подхождаме към индивидуалните потребности и заложби на всеки наш възпитаник и осигуряваме разнообразни възможности за изява на амбицията и таланта.

Нашите преподаватели не само са доказани творци и педагози. Те са харизматични и обичани като личности, способни да вдъхновят детската  душа да проговори на езика на творчеството, да опознае богатството на родните музикални и художествени традиции, да пристъпи в храма на световното изкуство и да се почувства щастлива от откритията там.

За желаещите допълнителни занимания в областта на приложното творчество врати отвори нашето ателие „Приложни изкуства”, където под вещите наставления на ръководителя на ателието малките сръчковци изработват различни оригинални предмети от естествени материали.

Изобразително изкуство

Обучението по изобразително изкуство в ЧОУ”Д-р Петър Берон” има за цел да запознае учениците с многообразието от жанрове,  рисувателни техники и техники за декорация, да ги потопи в интересната история на изкуството и да ги научи да разпознават отделните епохи, стилове и автори. Пред децата се разкриват тайните на перспективата и графиката, формите и тяхното цветово пресъздаване. Особено важни и любими за всички мигове са фолклорните празници, които оживяват в часовете по изобразително изкуство и ни връщат по един пъстър и красив начин към националните ни корени. Това е времето, в което изработваме мартеници, коледна орнаментика и суровачки, кукерски маски, великденски яйца. Традиционен за нашето училище е и пролетният конкурс за рисунка на асфалт за всички ученици от 1 до 7 клас. Водени от желанието да впечатлят журито, малките художници създават истинска пъстроцветна галерия, в която влагат своето неподправено детско виждане по зададената тема. А тя понякога е: „Моето училище”, „Светът около нас”, „Пролетта и новият живот”, но винаги предразполага да развихрим въображение и ...тебешири!

Многобройните изяви в конкурси и благотворителни изложби ни дават възможност да заявим позицията си по значими социални проблеми, а наградите, които печелим са доказателство за таланта и труда ни. През изминалата учебна година нашите възпитаници спечелиха Първо място в конкурса за рисунка на Рено-Нисан и за награда посетиха Дисниленд в Париж. И тази година успяхме да се отчетем достойно – грабнахме трето място в конкурса на БФС и спечелихме награда, достойна за шампиони – футболна топка и билети за срещата между Националния отбор и отбора на Дания за  учениците и техните родители.

Музика

Сред амбициите на обучението по музика са изграждането на богата музикална култура у нашите възпитаници, създаването на нотна грамотност, запознаването с тайните на българския песенен фолклор. Изучаваме теми, свързани с историята на музиката и жанровото й разнообразие, но основният акцент пада върху певческата дейност, създаването на правилни певчески навици, точно интониране, чувство за ритъм и стил. Музиката неизменно присъства в многообразието от тържествени събития на ЧОУ „Д-р Петър Берон”, сред които са Денят на будителите, 24-ти май, Празникът на буквите, очакваните с възторг и нетърпение коледни празници, чийто върхов момент е пищният Коледен концерт на нашето училище.

Певческите групи на ЧОУ”Д-р Петър Берон” са завоювали авторитетно място на организирания от БАЧУ фолклорен фестивал „Нашите корени” и всяка година успешно защитават доброто ни име с музикалните си изяви на този престижен междуучилищен форум.

Танци

Часовете по танци са особено атрактивни за нашите възпитаници от най-ранна възраст до седми клас с разнообразието от стилове, които се изучават – от модерен балет, през българските фолклорни танци, та чак до огнените стъпки на латино ритъма. Своеобразната кулминация на изученото настъпва по време на традиционното за нашето училище „Пролетно надиграване”, когато цялото ученическо войнство кипи от музикално-танцово въодушевление да тропне най-кръшното хорце и да спечели сърцата на журито. Победителите получават награди и грамоти за представянето си, но най-истинската награда си остава споменът за радостните емоции, съпреживени с другарите от училище!

Коледен концерт

Ние не просто вярваме в думите на великия Шекспир, че светът е сцена и ние сме актьори, а всяка година приемаме предизвикателството да се качим на истинска театрална сцена, от която да заявим колко сме талантливи, артистични и музикални!

Традиционният Коледен концерт на ЧОУ”Д-р Петър Берон” е най-мащабният творчески проект на нашето училище, който представлява истински музикален, танцов и театрален празник за нашите ученици, учители, родители и съмишленици. На сцената на Драматичен театър „София” оживяват герои от любими родни и световни литературни произведения, сред които светът на патиланците или Малкия принц, оригинални авторски приказки и сценки, а многообразието от песни и танци създават усещането за приказна коледна феерия! За да останем верни на коледното послание за щедрост и милосърдие, успоредно с Коледния концерт организираме благотворителен Коледен базар, на който разпродаваме изработени от детските ръце суровачки и празнични коледни предмети, а събраните средства традиционно даряваме на хората, чиито празници не са така весели и пъстри като нашите.

Извънкласни дейности и мероприятия – посещения на постановки, изложби, музеи.

Обучението в ЧОУ”Д-р Петър Берон” не е затворено в рамките на класните стаи и учебниците.  Обичаме изкуството и много често посещаваме театрални постановки и музикални представления.

По традиция значителна част от нашите специални чествания и тържества се провеждат във Военно-историческия музей, а обучението по Човекът и обществото и Човекът и природата неизменно включва изнесени уроци в Музеят на земята и хората, Природо-научния музей и Националния исторически музей.

Особено богата на културни посещения е седмицата на нашите най-малки възпитаници. Детските театри и мюзикъли, които присъстват често в програмата им за деня, подхранват детското въображение и допринасят да се изгради у децата любов към естетиката и изкуството.