Празници в детската градина

Децата! Тези чудни създания , събрали усмивките на пъстроцветната дъга! Колко ли обич може да побере едно детско сърчице, колко ли радост могат да обгърнат две детски ръчички, колко ли надежда могат да уловят две питащи очички ?........ Как се описва любовта, бликаща от детските сърчица,как се събира радостта, докоснала невероятния им детски свят?! И как там една традиция може да впише своята уникалност и предаде своята автентичнст….

Още от малко,  детето опознава ритмите и богатството на народното ни творчество под звуците на българските песни и танци. Малкото му сърчице трепти във вихъра на всеки звук и дали подозира,че през патриотизма и любовта към своята принадлежност то ще съхрани своята идентичност чрез традициите. Уважавайки традициите, учим децата си на същото.

В частна детска градина « Д-р Петър Берон « е изградена една стройна система за отбелязване на всички национални празници и традиции. Децата развиват усещането си за принадлежност към своята детка градина, което извиква желанието им за участие и представяне в предучилищния живот.

Откриването на новата учебна година е едно събитие за тях ,изпълнено с радост ,смях и весела глъчка в компанията на педагози и специалисти. В този ден децата срещат своята първа учитeлка, своите първи приятели….много грижи,любов,уют сред неповторима атмосфера и приказна природа!

A Тайнствата на есента идват с есенните празници в детска градина « Д-р Петър Берон». С въодушевление и ентусиазъм децата оцветяват формите на есенни листа,слушат и пеят за приказните народни будители, а очичките им светят от вълнение, колко ли още интересни неща ще узнаят. В деня на Християнското семейство с рисунки и стихчета посрещат този голям християнски празник! Каква радост настъпва,когато коледните празници надникнат!

С коледно настроение и веселие децата и екипът на детска градина «Д-р П. Берон» подготвят своя коледен празник. По пътя към замъка на Дядо Коледа те преминават множество изобразителни препятствия от елфите и с желание и упоритост ги преодоляват, очаквайки топлата прегръдка на приказния стaрец , много подаръци и лакомства. Коледната декорация е изработена с различни форми и в характерните коледни цветове. Украсена е коледната елха,в стаите се диплят разноцветни гирлянди и рисунки, изработени от малките художници. Малките творци успешно се включват и в правенето на сурвачки с подкрепата на своите педагози, а на специално тържество изявяват своя ентусиазъм и талант.

И Баба Марта посрещат децата от детска градина «Д-р П.Берон». Чудната старица им разказва преданията и легендите за мартениците и учи децата на тънкостите в изработването им. А каk да изненадаме МАМА?!! С kартички,пожелания,подаръци и много усмивки за нейния ден! С букет от рисунки за празника на мама!

Ред е на най-хубавите пролетни празници - Лазаровден, Цветница, Великден.  След прием в детската градина децата с радост и оживление посрещат идеята да се подготвят за Великден - празникът на празниците за всички православни християни, който прославя прехода към Вечността. Любов,старание и любопитство блика от светналите детски очички, докато украсяват своите яйчица. Гледаш малките художници и се радваш…радваш се, че запалваш в тях огъня, който гори в теб…..защoто културата,традициите и обичаите ни са тези, които са ни съхранили в годините и те ще бъдат тези, които ще ни съхранят и в бъдеще. За изложбите на великденските яйца на нашите малки творци, за техните шедьоври на фона на празничното настроение, се подготвят и очакваните награди. В kлуб по интереси се показвaт и новите техники за боядисване на яйца за тези, които желаят да научат повече за Великден. Идеята е и всеки родител да се докосне до таланта на своето дете в духа на българския празник и заедно с детето си да усети българската култура в духа на старите традиции.

Заповядайте!